Marinované žampiony
Suroviny:- 1/2 hrnku olivového oleje
- 1/3 hrnku čerstvé citronové šťávy
- 1/2 lžičky tymiánu
- 1 stonek fenyklu, nebo 1 lžička semene
- 1 stroužek česneku najemno nakrájený
- 1 stonek řapíkatého celeru, usekaný
- 10 celých černých pepřů
- 1 bobkový list
- 1/2 hrnku vody
- 1 kg čerstvých žampionů
- 1 citron
Jak na to:
- V hrnci smíchejte olej, citronovou šťávu, tymián, fenykl, česnek, celer, pepř, bobkový list a vodu, uveďte do varu.
- Zeslabte plamen, nechte lehce vařit až je celer měkký (to by mělo trvat asi pět minut).
- Houbám odkrojte nožičky, hlavičky potřete citronem a přidejte do vroucí šťávy.
- Nechte pět minut povařit.
- Houby vyndejte dírkovanou naběračkou a připravte na talíř.
- Zvětšete plamen a vařte tekutinu dokud zhoustne.
- Poté nalijte na houby, přikryjte a podávejte k masu.
Cukety na grilu
Suroviny:
- 1 kg cukety
- lžíci sojové omáčky
- 50 ml oleje
- 5 stroužků česneku
- trochu pálivé papriky
- kopr
- pepř
- sůl
- Pokud váš gril jen přetéká masem, jsou grilované cukety ideální přílohou k doplnění vašeho menu.
- Neoloupané cukety podélně nakrájíme na plátky a osolíme.
- Po hodině slijeme šťávu a naložíme do marinády, kterou nachystáme z oleje, sojové omáčky, kopru, česneku a pálivé papriky.
- Necháme marinovat cca tři hodiny.
- Poté můžeme začít grilovat.