Grilovaná Plněná cuketa
- 4 mladé cukety
- 10 dkg strouhaného sýra
- 15 dkg pokrájených hub
- 1 cibuli
- sůl, pepř
- mletý zázvor
- 4 lžíce oleje
- petrželku
Jak na to
Neoloupané cukety omyjeme, rozpůlíme a vydlabeme. Vydlabanou dužinu pokrájíme najemno a necháme 20 minut stát. Slijeme vodu a společně s nakrájenými houbami podusíme.
Do směsi zamícháme strouhaný sýr, osolíme, opepříme, přidáme mletý zázvor a směsí naplníme vydlabané poloviny cuket. Grilujeme na olejem potřeném roštu asi 6 minut.
- 1 salátovou okurku
- 4 papriky
- 4 rajčata
- sůl, oregano,
- olej
Jak na to
Okurku, rajčata a papriky nakrájíme na silnější plátky a střídavě je napichujeme na jehlu. Osolíme, posypeme oregánem, potřeme olejem. Opékáme ze všech stran asi 10 minut.
Grilované Zelné válečky
- 1/3 menší zelné hlávky
- 30 dkg mletého masa
- 1 cibuli
- 1 vejce
- 3 stroužky česneku
- lžičku mleté papriky
- 3 lžíce sójové omáčky
- lžíci škrobové moučky
- chilli, pepř, sůl,
- špetku skořice
Jak na to
Mleté maso osolíme, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, prolisovaný česnek, papriku, pepř, čili, skořici, vejce, škrob, sójovou omáčku a vše propracujeme.
Zelí nakrájíme na tenké nudličky a vmícháme je do masové směsi. Vytvarujeme asi 10 cm dlouhé a 3 cm silné válečky.
Válečky napichujeme podélně na špejle, které předem protáhneme špekem a ze všech stran opečeme na grilu.
Grilované Farmářské brambory
- 5 středně velkých brambor
- 2 cibule
- 20 dkg slaniny
- 2 lžíce oleje
- půl lžičky soli
- pepř
- lžičku drceného kmínu
- grilovací koření
Jak na to
Brambory omyjeme a i se slupkou je nakrájíme na silnější plátky, stejně tak cibuli i slaninu. Olej smícháme se solí a kořením.
Na jehly napichujeme střídavě brambory, cibuli a slaninu. Špízy potřeme okořeněným olejem a grilujeme je asi 15 minut. Často je potíráme a obracíme.
Grilovaný Sýrový sendvič s grilovaným baklažánem a rajčaty
- Baklažán krájíme na plátky silné 1,5 cm.
- Cibule používáme velké, krájíme je na velmi silná kolečka, která napichujeme na jehlu.
- Houby, pokud jsou velké, můžeme položit rovnou na gril. Ty menší nabodneme na jehlu.
- Chřest před grilováním jednu nebo dvě minuty blanšírujeme ve vroucí vodě. Blanšírujeme i další vláknitou zeleninu jako celer, fenykl či pórek.
- Kukuřičné klasy (nejlepší je cukrová kukuřice) nejprve 10 minut povaříme v osolené vodě.
- Mrkev grilujeme vcelku. Je-li silnější, překrojíme ji napůl.
- Papriky grilujeme vcelku. Jakmile budou mít ze všech stran scvrklou a načernalou slupku, sundáme je a na 15 minut zabalíme do alobalu. Pak je rozbalíme, oloupeme, rozkrájíme a odstraníme stopku a jádra.
- Rajčata grilujeme vcelku nebo rozpůlená. Menší na jehle.
- Tykev krájíme podélně na proužky nebo špalíky, které napíchneme na jehlu.
- 12 plátků očištěného baklažánu
- 6 osušených plátků rajčat
- 6 dkg kozího sýra
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 celé vejce a 1 bílek
- 1/4 hrnku suché chlebové střídky
- 2 lžíce strouhaného parmazánu
- 1 lžíci nasekané pažitky
- 1/2 lžičky rozemnuté sušené bazalky
- sůl
Jak na to
V misce smícháme rozdrobený kozí sýr s pažitkou. V jiné misce smícháme chleba, parmazán a bazalku.
V další misce rozšleháme vejce s bílkem a solí. Na ogrilované plátky baklažánu rozprostřeme 2 lžičky sýra a kolečko rajčete a přikryjeme je dalším plátkem lilku. Stejně připravíme dalších pět sendvičů. Pak je klademe do vejce, po obou stranách je obalíme v chlebové směsi a položíme je na pečicí papír. Ve velké nepřilnavé pánvi zahřejeme olej na střední teplotu a sendviče v něm smažíme 5–6 minut z každé strany dozlatova. V případě potřeby doplníme olej.
Grilovaná Obalená kukuřice
Klasy cukrové kukuřice uvaříme doměkka.
Na prkénko si rozložíme asi 20 dkg plátků anglické slaniny, posypeme je petrželkou a pažitkou a zavineme do nich kukuřičné klasy (můžeme je ještě převázat stébly pažitky).
Připravené palice potřeme máslem, osolíme a grilujeme v alobalových miskách.
Grilované okurky
Nakládané sladkokyselé okurky necháme okapat, nakrájíme je na kolečka, položíme na alobal a potřeme olivovým olejem. Alobal umístíme na rozpálený rošt a okurky (nezabalené) rožníme dozlatožluta (asi 5 minut).
Okurky překryjeme kolečky čerstvých rajčat a podáváme je s bílým pečivem.
Grilované Papriky plněné krůtím masem
- 30 dkg mletého krůtího masa (můžeme použít i neochucenou drůbeží sekanou)
- 1 malou cuketu
- 1 cibuli
- 3 lžíce olivového oleje
- pepř, bazalku
- 1 vejce
- 2 papriky
- 4 plátky slaniny
- hotovou rajskou omáčku
Jak na to
Maso, nahrubo nastrouhanou cuketu a cibuli orestujeme na oleji, okořeníme a přidáme vejce. Směsí naplníme papriky, převážeme je plátky slaniny a grilujeme asi 15 minut. Podáváme s rajskou omáčkou.
Grilované Banány v šunce
- 4 banány
- 8 plátků šunky
- pepř
Jak na to
Nepřezrálé banány oloupeme. Šunkové plátky posypeme mletým pepřem a vždy dva a dva plátky okořeněné šunky omotáme kolem každého banánu a připevníme je jehlami nebo omotáme nití.
Šunkové banány grilujeme na mírném žáru 10 minut a během grilování je často obracíme a potíráme olejem smíchaným s paprikou.
Grilované Ovoce na medu
- čerstvé nebo kompotované ovoce (hrušky, broskve, jablka, ananas atd.)
- 1 šálek medu
- 2 lžíce citronové šťávy
- olej
- máslo
Jak na to
Ovoce nakrájíme na stejně velké kousky a střídavě je navlékáme na jehlu. Hotové špízy potřeme směsí medu a citronové šťávy.
Grilujeme jen několik minut při středním žáru a občas potíráme rozpuštěným máslem. Podáváme s ohřátou medovou směsí.
Grilované Toasty s grilovaným banánem
- 2 velké banány
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 2 vejce
- 4 lžíce polotučného mléka
- 1 lžičku medu
- špetku hořčice
- osm krajíčků toastového chleba
- čerstvé lístky máty
- na posypání moučkový cukr se skořicí
Jak na to
V misce ušleháme vejce, mléko, med a skořici. Rozehřejeme nepřilnavou pánev, potřeme ji olejem a z obou stran v ní opečeme do vajíčka namočený chléb (podle potřeby přilijeme olej), který přendáme na grilovací plech.
Oloupané banány pokrájíme na šikmé plátky a hustě je naskládáme na chléb. Posypeme je cukrem se skořicí, plech vložíme pod gril a necháme z cukru vytvořit krustu.
Hotové toasty ozdobíme snítky máty; podáváme teplé.