Grilované KUŘE NA GRILU
Očištěné čtvrtky kuřete nakořeníme nebo marinujeme ve vaší oblíbené marinádě. V našem případě jsme použili směs na zlaté kuře:
- paprika
- sladká,
- sůl,
- chilly,
- med.
Kuře přibližně po 30 minutách namažeme olejem nebo marinádou. A opět přiklopíme víko a grilujemedalších 30 minut až hodinu.
Po hodině jsou kuřátka hotová. Vyndáme je z grilu a dame pod pokličku na cca 5 minut odpočinout a dojít.
Grilovaná Kachna na grilu
Očištěnou kachnu nasolíme a nakmínujeme. Nejlépe je nechat koření působit přes noc. Na vyhřátém grilu si připravíme nepřímou metodu grilovaní, tj že uhlíky rozhrneme do stran, nejlépe za zábrany briket, mezi ně dáme pekáč nebo hliníkovou misku s vodou. Položíme grilovací rošt a na něj dáme kachnu prsama dolu a přiklopíme víko. Kachnu po 30 minutách grilování otočíme a namažeme olejem. Vidličkou propíchneme na pár místech kůži, aby vytekl omastek. A opět přiklopíme víko a grilujeme další hodinu. Po hodině a půl je grilovaná kachna hotová a můžeme servírovat. Nejlépe s kyselým zelím a bramborový knedlíkem.Grilovaná krůta
Suroviny:- 1 ks krůty
- 4 ks větší mrkve
- 4 ks větší petržele
- 200 g anglické slaniny
- 100 g grilovacího koření
- 1 l oleje
Na nálev:
- 1 lžíce mletého pepře
- 1 lžíce drceného kmínu
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička červené pálivé papriky
- 2 l vody
- 1 ks větší cibule
- 2 ks stroužků česneku
- 15 g soli na 1 kg masa
Jak na to
- Do dvou litrů vody hodíme koření, na plátky pokrájenou, oloupanou cibuli a česnek
- Osolíme podle váhy masa, které budeme napichovat (na 1 kg masa použijeme 15 g soli)
- Nálev přivedeme k varu a vaříme cca 5 minut, pak ho necháme vychladnout
- Vychladlý nálev přecedíme
- Anglickou slaninu nakrájíme na delší hranolky, pak ji dáme do mrazáku zamrazit
- Omytou, očištěnou zeleninu nakrájíme také na hranolky
- Zeleninové hranolky spolu s mraženou anglickou slaninou, pomocí tenkého nože, vpravíme rovnoměrně do svaloviny krůty, tzv. ji prošpikujeme
- Nyní krůtu napícháme připraveným nálevem a to pomocí injekční stříkačky s velkou jehlou.
- V lednici necháme maso 2-3 dny uležet
- Pak krůtu pozvolna grilujeme v celku, nejlépe na motorkem hnané otočné jehle
- Při grilování krůtu potíráme nálevem připraveným z 1 l oleje a 100 g grilovacího koření
- V průběhu grilování krůtu rovnoměrně, ze všech stran, ořezáváme
- Vždy po oříznutí plátků masa krůtu opět potřeme potěrem z oleje a grilovacího koření.
Grilovaná kuřecí stehna po texasku
Kuřecí stehna grilujeme spolu s mladými cibulkami, servírovaná se zapečenými bagetami zabalenými v alobalu
Suroviny:
- 4 ks větších kuřecích stehen
- 4 ks mladých cibulek
- 4 ks bagetek
- 2 ks stroužků česneku
- 4 lžíce másla
- pažitka
Marináda na potření masa:
- 150 ml masového vývaru
- 100 ml oleje
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky pepře
- 1 lžíce worcesteru
- 2 lžíce kečupu
- 2 ks stroužků česneku
- 2 ks mladé cibulky
Jak na to
- Masový vývar smícháme s olejem, přidáme na jemno nakrájené cibulky, worcester, kečup, cukr, sůl, mletý pepř, oloupaný utřený česnek a krátce vše povaříme
- Očištěná stehýnka od kosti částečně uvolníme, aby se lépe propekla, potřeme je připravenou směsí, dáme na rozpálený gril, grilujeme velmi pozvolna na nepřímém plameni asi 45 minut a to za občasného otáčení a potírání
- Zbylé cibulky překrojíme a grilujeme společně s kuřecími stehýnky
- Do másla vmícháme nadrobno nasekanou pažitku, očištěný utřený česnek, špetku soli a naplníme jím zářezy v bagetkách, které jsme udělali tak, aby spodní část zůstala vcelku
- Pečivo zabalíme do alobalu, grilujeme asi 25 minut, během grilování otáčíme, ke konci alobal uvolníme, aby bagetky byly křupavé.
Grilovaná kuřecí stehna s ananasem
Kuřecí stehna potřená zázvorovým máslem, grilovaná spolu s plátky ananasu.
Suroviny:
- 4 ks větší kuřecí stehna
- 1 ks menšího ananasu
- 150 g zázvorového másla
- sůl
Jak na to
- Kuřecí stehna osolíme a potřeme částí ochuceného másla
- Stehna vložíme na gril a asi 30 minut je za častého obracení grilujeme dozlatova
- Oloupané plátky ananasu grilujeme spolu se stehny a to z obou stran
- Hotová kuřecí stehna podáváme obložená u grilovanými plátky ananasu a kolečky zbylého zázvorového másla.
Suroviny:
- 1 kuře
- 10 dkg másla
- slanina
- sůl
- 5 dkg slaniny
- 4 dkg nadrobno nakrájené cibulky
- 0,25 l sladké smetany
- 2 dkg čerstvých hub (hříbky, žampióny apod.)
- šťáva z půlky citrónu
- sůl
- máslo
- troška hladké mouky
- Kuře rozdělíme na čtvrtky, zbavíme větších kostí a upravíme do původního tvaru.
- Kuře osolíme a začneme s grilováním.
- V průběhu grilování maso potíráme máslem.
- Grilujeme zhruba osm minut po každé straně, nejprve vnitřní a potom vnější.
- Výslednou chuť můžeme vylepšit, když kuře před začátkem grilování protkáme slaninou.
- Servírujeme se sterilovaným hráškem dušeným na másle nebo s kompotem.
- Doporučit můžeme i podávání s krémovou omáčkou.
- Rozpustíme slaninu, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a osmahneme do růžova.
- Poté vše zalijeme sladkou smetanou a houbami, které nakrájíme na plátky. a vložíme do omáčky.
- Zakapeme šťávou z půlky citrónu, osolíme a přidáme kousek syrového másla promnutého v hladké mouce.
- Omáčku převaříme a přelijeme jí grilované kuře.
- V případě, že kuře podáváme s krémovou omáčkou, je nejvhodnější přílohou rýže.
Grilované Kuře s houbami
Suroviny:- 7 čerstvých nebo sušených smržů
- 7 čerstvých nebo sušených hříbků (nakrájených na plátky)
- 4 vykostěná kuřecí prsa bez kůže
- 1 nasekanou šalotku
- 2 stroužky jemně nasekaného česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- trochu citrónové šťávy
- pepř
- sůl
- Pokud použijeme sušené houby, namočíme je na půl hodiny do vroucí vody a necháme nasát.
- Poté je osušíme a přebytečnou vodu vymačkáme a houby nasekáme na hrubo.
- V kuřecích prsíčkách vyřízneme podélnou kapsu a každou naplníme houbami.
- Takto připravená prsa dáme do mělké mísy.
- Smícháme šalotku, česnek, olivový olej, citronovou šťávu, pepř a sůl.
- Vše nalijeme kuřecí prsa a důkladně rozetřeme.
- Mísu zakryjeme a necháme marinovat aspoň hodinu při pokojové teplotě.
- Kuřecí prsa grilujeme nejméně 5 minut z každé strany, dokud se nepropečou (když je propíchneme, neměla by vytéct čirá šťáva).