Grilovaný Vepřový špíz s broskvemi
- 0,5 kg vepřové panenky
- sůl, pepř
- olej
- 2–3 broskve
- 2 červené papriky
Omáčka:
- 30 dkg bílého jogurtu
- 1 lžíci hořčice
- 1 lžíci kečupu
- sůl, mletý bílý pepř
- citronovou šťávu
- nasekaný kopr
Jak na to
Maso nakrájíme na přiměřené kousky, které osolíme, opepříme a potřeme olejem. Na jehly střídavě napichujeme maso, osminky broskví, a kousky paprik a opékáme je ze všech stran asi 10 minut. Podáváme s omáčkou smíchanou z uvedených surovin.
Grilované Vepřové souvlaki
Suroviny:- 600 g vepřové kýty nebo libovější krkovice
- 2 citrony
- 2 stroužky česneku
- 200 ml červeného vína
- 100 ml olivového oleje
- 1 lžička medu
- 1,5 lžičky oregana
- sůl
- červený pepř
- 4 pita chleba
Jak na to
- Omyté vepřové maso osušíme a pokrájíme na stejně velké kostky.
- Citrony omyjeme, z jednoho vymačkáme šťávu. Česnek oloupeme a prolisujeme.
- Citronovou šťávu, česnek, víno, olej, med a oregano promícháme. Do uzavíratelného plastového sáčku nalijeme marinádu, vložíme kostky masa a necháme uzavřené v chladu odležet asi 12 hodin.
- Maso napíchneme na špejle a grilujeme je na přímém mírném žáru 12–15 minut, během grilování špízy otáčíme.
- Hotové špízy ochutíme solí, čerstvě nahrubo mletým červeným pepřem a necháme 4 minuty odpočinout, mezitím ogrilujeme pita chleby z obou stran tři minuty.
- Špízy servírujeme na pita chlebu se zbylým citronem, pokrájeným na měsíčky.