Mějte na paměti :
- Grilujte čerstvé sladkovodní ryby, případně ryby jen krátkou dobu zmražené. Mražené nechte samovolně v lednici v dostatečném předstihu rozmrznout.
- Lze grilovat všechny druhy sladkovodních ryb. Jejich maso je poměrně rychle upečené, a proto je nejlépe upravujeme vcelku, případně nakrájené na menší porce, filety či podkovy.
- Pro ochucení masa sladkovodních ryb není třeba dlouhodobé nakládání a marinování. Zpravidla stačí 30 – 60 minut před tepelnou úpravou maso osolit a okořenit a jen lehce potřít olejem, případně z oleje, koření, bylinek a dalších ochucovadel připravte malé množství marinády a tou porce ryb potírejte.
- Pro kořenění a ochucení používejte mořskou sůl (nejlépe nečištěnou přírodní) a jemnější koření, suché provensálské byliny, drcený kmín, čerstvě mletý pepř a podobně.
- Rybu pokládáme na rošt až ve chvíli, kdy je dostatečně rozpálený a dřevěné uhlí (nebo jiný zdroj tepla) už jen sálá teplo. Prudký plamen by rybu opálil a připálil.
- Vynikající pomůckou při grilování ryb jsou nerezové kleště, do kterých rybu umístíme, upevníme a snadno s ní manipulujeme. Můžeme ji tak obracet, aniž bychom poničili její tvar, porce a strukturu masa. Před použitím je dobré kleště potřít olejem či máslem, aby se k nim ryba nepřipekla.
- Naprosto ideální je, ke grilovaným sladkovodním rybám doplnit na samotném talíři trochu másla, může být i ochucené bylinkami, trochou česneku, kořením, hořčicí a podobně. Výborně se hodí, nabídnout ke grilované rybě kysanou smetanu ochucenou čerstvými posekanými bylinami a citronovou šťávou či kapkou octa. Je pochopitelné, že nejsnazší je sáhnout po prodávaných dresincích či grilovacích omáčkách, ale dejte pozor, ať si skvostnou a jemnou chuť masa z ryb nezastřete jinými chutěmi.
Grilovaný kapr s plísňovým sýrem
Suroviny:
- Podkovy z většího kapra (1 200g),
- sůl,
- citron,
- olej,
- strouhaný plísňový sýr 400g,
- česnek,
- rajče
Porce kapra osolíme, pokapeme citrónem a necháme alespoň půlhodinku odležet. Pak je potřeme olejem a krátce grilujeme (stačí 5 minut z každé strany). Nakonec steaky poklademe tenkými plátky česneku, kolečky rajčat a přikryté je zvolna dopečeme. Na závěr posypeme porce strouhaným sýrem.
Grilovaný Kapří špízy s houbami
Suroviny:
- 1 kg filetů z kapra,
- 150g slaniny,
- kloboučky menších hub,
- cibule,
- paprika,
- sůl,
- olej,
- česnek
Jak na to
Z kapra nakrájíme přiměřené špalíčky, ty spolu s plátky slaniny, kolečky cibule, tvrdšími houbami a čtverečky paprik střídavě napichujeme na grilovací jehly. Připravíme si marinádu z oleje, soli a prolisovaného česneku. Jehly za stálého otáčení a průběžného potírání marinádou grilujeme celkem asi 10 minut. Vhodnou přílohou je chléb nebo pečivo.
Grilovaný Kapr v alobalu se salátem z červené řepy
Suroviny:
- 8 porcí z většího kapra (1 200g),
- sůl,
- citron,
- máslo 150g,
- pepř,
- kari koření,
- kečup,
- 400g paprik,
- 400g rajčat,
- kečup,
- alobal
- vařená /sterilovaná/ červená řepa,
- majonéza,
- sůl,
- citron
Jak na to
Porce kapra osolíme, okořeníme, pokapeme citronem a necháme alespoň půl hodiny odležet. Čtverce alobalu uprostřed potřeme máslem, vložíme na ně drobně nakrájenou zeleninu porce kapra kůží navrch a plátek másla a dobře uzavřeme („z balíčku“ nesmí při jeho otáčení vytékat šťáva).
Grilujeme na roštu (ten pro tentokrát nemusíme před grilováním potírat olejem) zhruba 20 minut (porce v polovině stanovené doby otočíme). Alobalové „balíčky“ s kaprem nemusíme péci jen na grilu; výborně se hodí i žhavý popel ohniště nebo i obyčejná trouba.
Vařenou (sterilovanou) červenou řepu pokrájíme a přelijeme s ochucenou majonézou.
Grilované Bílé grilované ryby
Suroviny:
- 2 porce bílé ryby
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 2 lžíce olivového oleje
- majoránka
- sušená celerová nať
- sušený libeček
- tlučený kmín
- sůl
Jak na to
Ryby okořeníme, zakapeme citrónovou šťávou a v porcelánové misce zalijeme olejem. Necháme 3 hodiny v chladničce. Porce ryb vyjmeme, necháme okapat a za občasného potírání marinádou grilujeme doměkka.
Grilované Filety z lososa na cedrovém prkénku
Suroviny:
- 1 cedrové prkénko vhodné na grilování, chemicky neošetřené
- 1 filet z lososa s kůží 1–1,5 kg
- olej
- sůl
- pepř
- citronová šťáva
- nasekaný čerstvý kopr
- 3 lžíce másla
- Prkénko vložíme do větší nádoby, zalijeme teplou vodou a zatížíme (třeba hrncem s vodou) tak, aby bylo potopené. Necháme ho nasáknout minimálně čtyři hodiny.
- Lososa omyjeme a i s kůží nakrájíme na porce, pinzetou vytaháme vyčnívající kosti.
- Prkénko osušíme, potřeme olejem, směsí soli a pepře. Dáme ho na přímý žár pod poklop grilu na pět minut. Připravíme si rozprašovač s vodou.
- Do filetů vetřeme citronovou šťávu, kopr, potřeme máslem a přendáme na rozehřáté prkénko. Přikryjeme poklop a grilujeme 12–20 minut.
- Filety po 4 minutách kontrolujeme. Pokud začne prkénko hořet, uhasíme jej vodou z rozprašovače.
- Hotového lososa sejmeme i s prkénkem v grilovacích rukavicích z grilu, osolíme, opepříme a servírujeme.