Grilované Jehněčí frikadely s ovčím sýrem
Suroviny:- 600 g mletého libového jehněčího masa
- 1 cibuli
- 2 stonky čerstvé listové petržele
- 1 snítku čerstvé máty
- 100 g ovčího sýra
- pepř
- sůl
- Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na drobné kostičky.
- Z omytých bylinek (máty a petržele) po pečlivém omytí otrháme lístky a kolébkou je nasekáme na jemno.
- Mleté maso vložíme do mísy a důkladně prohněteme s cibulí a bylinkami.
- Dochutíme solí a pepřem a znovu důkladně prohněteme.
- Vzniklou hmotu rozdělíme na čtyři části a z každé vytvarujeme kouli.
- Do jejího středu promáčkneme otvor, do něhož vložíme kostku ovčího sýra.
- Sýr zakryjeme a kouli znovu pečlivě zformujeme.
- Grilujeme na dřevěném uhlí asi čtvrt hodiny, dokud frikadely nezískají zlatohnědou barvu.
Grilované Nadívané skopové kotlety
Suroviny:
- 4 dvojité skopové kotletky
- 1/2 lžičky pepře
- 3 lžíce rozpuštěného másla
Nádivka:
- 2 celá kuřecí játra
- 2 lžíce másla
- 3 šalotky, jemně nakrájené
- 4 velké žampióny nakrájené na kostičky
- 2 lžíce jemně nakrájené petrželky
- 1 plátek anglické slaniny, nakrájené na kostičky
- sůl
- 4 lžíce suchého vermutu
- 1 rozšlehaný žloutek
- 1 lžíce koňaku
- V kotletách vytvořte kapsu a odřízněte tučné maso po okrajích.
- Jatýrka osmahněte na másle a poté je rozřízněte na menší kousky.
- Doplňte šalotku, houby, slaninu, petrželku a sůl.
- Zeleninu nechte změknout, dolijte vermut a zvolna prohřívejte.
- Sundejte s ohně, přidejte žloutek s koňakem a pořádně rozmíchejte.
- Připravené kapsy v kotletách naplňte směsí a sešpendlujte párátky.
- Decentně opepřete a zakryté grilujte na mírném ohni cca 8 minut.
- Pokud váš gril nemá víko, použijte na přikrytí alobal.
- Po otočení potřete rozpuštěným máslem a grilujte dalších 6 - 8 minut. Dobrou chuť.
Grilované Skopové žebírko s bramborovými topinkami
Suroviny:
- 4 skopová žebírka
- 6 dkg oleje
- 0,75 kg syrových brambor
- špenát
- česnek
- sůl
Jak na to:
- Naklepaná skopová žebírka osolíme, potřeme česnekem, pokapáme olejem a necháme odležet.
- Připravíme dušený špenát a grilované bramborové topinky.
- Postup pro přípravu topinek je následující: oloupané syrové brambory nakrájíme na plátky a grilujeme vel. troubě po obou stranách do červena.
- Hotové brambory v míse promícháme se solí a česnekem.
- Špenát se připraví obvyklým způsobem.
- Žebírka grilujeme po každé straně asi pět minut.
- Podáváme se špenátem a bramborovými topinkami.
- Na závěr můžeme polít mastnou okapanou šťávou
Suroviny:
- 4 žebírka
- 1 dkg oleje
- 2 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- Na česnekové máslo:
- 10 dkg másla
- 5dkg oleje
- 2 vejce (1 syrový a jeden vařený žloutek)
- 2 stroužky česneku
- citrón
- několik kapek worcesteru
- pepř
Jak na to:
- Žebírka očistíme od mázder a blan, naklepáme, potřeme solí a česnekem, opepříme, pokapeme olejem a necháme jednu až dvě hodiny odležet.
- Na předehřátý gril vložíme žebírka a grilujeme asi devět minut po obou stranách.
- Žebírka servírujeme s brambory, přidat můžeme i fazolové lusky s máslem.
- K dozdobení použijeme česnekové máslo, které připravíme následujícím způsobem:
- Vařený strouhaný žloutek utřeme s máslem, přimícháme syrový žloutek a přikapáváme po částech olej.
- Utvoří se nám hustá majonéza, do které přidáme třený česnek, několik kapek citrónové šťávy a worcesteru.
- Na závěr nezapomeneme opepřit.
Grilované jehněčí špízy
Suroviny:- 700 g libového jehněčího masa (kýta nebo krkovička)
- 6 lžic olivového oleje
- stroužek česneku
- lžíci nasekaného čerstvého oregana
- lžíci nasekaného čerstvého tymiánu
- 1 citron
- špetku čerstvě umletého pepře
- trochu soli
- Maso zbavíme tučných částí, důkladně omyjeme a nakrájíme na kostičky velké asi 4 cm.
- Oloupeme česnek, utřeme ho se solí a dáme do mísy.
- Přidáme nasekané oregano, tymián, pepř, olivový olej a citronovou šťávu.
- Dosolíme a důkladně promícháme s nakrájeným jehněčím.
- Na maso následně ještě můžeme položit plátky vymačkaného citronu.
- Mísu zakryjeme a necháme minimálně čtyři hodiny marinovat v lednici.
- Marinované maso napíchneme na špízové jehly a grilujeme po obou stranách asi 3 minuty.
- Mezi jednotlivé kousky masa může samozřejmě přidat zeleninu, např. kousky papriky, cukety, cibule, lilek, rajčata atd.
Grilované Jehněčí kotlety na rozmarýnu
Suroviny:
- 8 jehněčích kotlet
na marinádu:
- 2 lžíce balzamikového octa
- 2 lžíce
- červeného vína
- 3 lžíce olivového oleje
- snítku rozmarýnu
- pepř
- sůl
- Jehněčí kotlety opláchneme vlažnou vodou a osušíme.
- Nyní si připravíme marinádu: balzamikový ocet důkladně promícháme s vínem, solí a pepřem.
- Poté přidáme olej a znovu pečlivě promícháme.
- Rozmarýn opláchneme pod tekoucí vodou, otrháme z něj jehličky.
- “Kolébkou“ nasekáme na jemno a přimícháme do marinády.
- Kotlety položíme na talíř, přelijeme marinádou a ne cháme proležet alespoň na hodinu.
- V průběhu marinování maso otočíme.
- Grilujeme na rozpáleném grilu z každé strany něco málo přes dvě minuty tak, aby maso zůstalo růžové.
- Servírujeme s přílohou z čerstvé zeleniny (rajčata, okurka), olivami, bagetou, případně ovčím sýrem.
Grilovaná Marinovaná skopová kýta
Suroviny:- 1 skopovou kýtu, asi 2,5 kg
- 2 hrnky suchého bílého vína
- 2 citrony rozkrájené na tenké plátky
- 1 lžíci rozmarýny
- 1 lžíci tymiánu
- 1 tyčku skořice
- Smícháme koření, víno a citrón.
- Kýtu necháme marinovat dva dny v lednici.
- Třikrát za den ji obrátíme, aby se marináda rovnoměrně nasákla do masa.
- Maso několikrát propíchneme a asi 90 minut grilujeme na roštu přikryté poklicí.
- Čas od času na dřevěné uhlí hodíme pár namočených štěpin dřeva jako při uzení.
- Zbylou marinádu přecedíme a v rendlíku odpaříme zhruba na polovinu objemu.
- Hotové maso nakrájíme na plátky a při servírování polijeme omáčkou připravenou z marinády.
Grilované Jehněčí kotlety po řecku
Suroviny:
- 4 jehněčí kotlety
- půl hrnku olivového oleje
- půl hrnku červeného vinného octa
- čtvrtku čerstvého usekaného fenyklu
- 3 stroužky česneku (rozdrcené)
- 1 lžičku pepře
- 1 lžičku soli
- Smícháme ocet, česnek, olej a fenykl a necháme v lednici marinovat asi dvě hodiny.
- Vyndáme z marinády, osolíme, opepříme a na grilu rozehřátém na vyšší teplotu grilujeme 6 minut po každé straně.