- Používám skutečně kvalitní, odleželé jateční maso nebo drůbež. Nesmí být oschlé nebo oslizlé, mělo by být co nejlibovější a prosté kůží.
- Maso před grilováním zbytečně nemyji, jeho povrch raději otřu čistou vlhkou utěrkou.
- Před grilováním maso, ale i zeleninu a ryby marinuji, abych pokrmu dodal výraznou chuť. Marinované potraviny uchovávám vždy v chladu. Solím, respektive hosté solí až hotový pokrm, a to i s ohledem na další omáčky na stole.
- Gril vždy předem patřičně rozehřeji, stupeň tepla či žhavosti uhlí volím podle druhu potraviny.
- Grilovací jehlu nebo rošty před použitím potřu olejem nebo kůží ze špeku, aby se na ně maso nepřichycovalo.
- Maso obracím kleštěmi, nikdy do něj nepícháme vidličkou, aby nevytékala šťáva.
- Ryby griluji pokud možno celé, používám speciální košíky, aby se jemné maso ryb nerozpadlo.
- Uzeniny vybírám masité, nikoliv plné strouhanky. Uzené maso nepoužívám, protože se pro grilování nehodí.
- Tvrdší druhy zeleniny před grilováním máčím 15 minut ve studené vodě, aby zelenina zůstala křehká.
- Nebojte se experimentovat s různými přísadami. Grilování nabízí spoustu možností a chuťových kombinací.
Zásady správného grilování:
- Nepodpalujte uhlí benzinem.
- Než začnete grilovat, umyjte si důkladně po manipulaci se syrovým masem ruce.
- Velké kusy masa připravujte při nižší teplotě.
- Na plameny použijte vodu v rozprašovači.
- Používejte vždy čerstvou marinádu, snížíte tak riziko střevních potíží.
- Použijte při grilování vpichovací teploměr – jen tak zjistíte, že je vnitřek dostatečně propečený.
Doporučené přílohy:
- Černé olivy, papriky, okurku a ledový salát nakrájejte na kousky.
- Přidejte čerstvou tmavou cibuli nakrájenou na drobná jemná kolečka.
- Navrch položte plátky lahodné fety - je to jedinečný sýr, který ani není moc tučný.