Argentinská omáčka
Suroviny:
- 1/4 hrnku bílého octa (normální kuchyňský ocet - vinný, balsamic…)
- 2 jalapeňos nebo feferonky, nasekané
- 4 stroužky česneku
- 4 bobkové listy
- 1/2 hrnku čerstvé nasekané petrželky
- 1/2 hrnku čerstvého nasekaného oregana
- 1/3 hrnku olivového oleje
- sůl, pepř
Všechny ingredience v mixeru umixujeme a podáváme je steaku
až když je na talíři.
Česneková omáčka ke grilovaným pokrmům
Suroviny:
- 100 g bílého jogurtu
- 100 g majonézy
- 100 g zakysané smetany
- 4 stroužky česneku
- sůl
- špetka chilli
Bílý jogurt smícháme s majonézou, rozetřeným česnekem,
chilli, solí a aromatem a nechá se odležet v ledničce. Omáčka je vhodná zejména
ke grilovanému jehněčímu a skopovému masu, ale i ke grilované zelenině.
Domácí omáčka na steaky
Suroviny:
- 1/4 l kečupu
- 1 cibule najemno usekaná
- 1 velký stroužek česneku vcelku
- 1/4 hrnku vody
- 1/4 hrnku worcesthire sauce
- 1/4 hrnku citronové šťávy
- 2 lžíce octa
- 2 lžíce sojové omáčky
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička hořčice
Všechny ingredience po vzoru pejska a kočičky smícháme a za
občasného míchání nepřikryté vaříme. Díky tomu, že nepoužijeme pokličku dáme
vodě příležitost, aby se mohla odpařovat. Ve chvíli, kdy má omáčka správnou
hustotu zcedíme a odstraníme česnek a cibuli.