Grilování zábava i radost

Grilování masa a grilování vůbec je nejlepší, co nejen v létě můžete dělat ze svými přáteli a kamarády. Tak na co čekáte. Hurá ke grilu a šup grilovat !
728x90
468x60_slevnicek

Recepty Grilované Skopové maso

Grilované Jehněčí frikadely s ovčím sýrem

Suroviny:
  • 600 g mletého libového jehněčího masa
  • 1 cibuli
  • 2 stonky čerstvé listové petržele
  • 1 snítku čerstvé máty
  • 100 g ovčího sýra
  • pepř
  • sůl
Jak na to:
  1. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na drobné kostičky. 
  2. Z omytých bylinek (máty a petržele) po pečlivém omytí otrháme lístky a kolébkou je nasekáme na jemno.
  3. Mleté maso vložíme do mísy a důkladně prohněteme s cibulí a bylinkami. 
  4. Dochutíme solí a pepřem a znovu důkladně prohněteme.
  5. Vzniklou hmotu rozdělíme na čtyři části a z každé vytvarujeme kouli. 
  6. Do jejího středu promáčkneme otvor, do něhož vložíme kostku ovčího sýra. 
  7. Sýr zakryjeme a kouli znovu pečlivě zformujeme.
  8. Grilujeme na dřevěném uhlí asi čtvrt hodiny, dokud frikadely nezískají zlatohnědou barvu.

Grilované Nadívané skopové kotlety

Suroviny:
  • 4 dvojité skopové kotletky
  • 1/2 lžičky pepře
  • 3 lžíce rozpuštěného másla

Nádivka:
  • 2 celá kuřecí játra
  • 2 lžíce másla
  • 3 šalotky, jemně nakrájené
  • 4 velké žampióny nakrájené na kostičky
  • 2 lžíce jemně nakrájené petrželky
  • 1 plátek anglické slaniny, nakrájené na kostičky
  • sůl
  • 4 lžíce suchého vermutu
  • 1 rozšlehaný žloutek
  • 1 lžíce koňaku
Jak na to:
  1. V kotletách vytvořte kapsu a odřízněte tučné maso po okrajích. 
  2. Jatýrka osmahněte na másle a poté je rozřízněte na menší kousky. 
  3. Doplňte šalotku, houby, slaninu, petrželku a sůl. 
  4. Zeleninu nechte změknout, dolijte vermut a zvolna prohřívejte. 
  5. Sundejte s ohně, přidejte žloutek s koňakem a pořádně rozmíchejte.
  6. Připravené kapsy v kotletách naplňte směsí a sešpendlujte párátky. 
  7. Decentně opepřete a zakryté grilujte na mírném ohni cca 8 minut.
  8. Pokud váš gril nemá víko, použijte na přikrytí alobal. 
  9. Po otočení potřete rozpuštěným máslem a grilujte dalších 6 - 8 minut. Dobrou chuť.

Grilované Skopové žebírko s bramborovými topinkami

Suroviny:
  • 4 skopová žebírka
  • 6 dkg oleje
  • 0,75 kg syrových brambor
  • špenát
  • česnek
  • sůl

Jak na to:
  1. Naklepaná skopová žebírka osolíme, potřeme česnekem, pokapáme olejem a necháme odležet.
  2. Připravíme dušený špenát a grilované bramborové topinky.
  3. Postup pro přípravu topinek je následující: oloupané syrové brambory nakrájíme na plátky a grilujeme vel. troubě po obou stranách do červena. 
  4. Hotové brambory v míse promícháme se solí a česnekem. 
  5. Špenát se připraví obvyklým způsobem.
  6. Žebírka grilujeme po každé straně asi pět minut. 
  7. Podáváme se špenátem a bramborovými topinkami.
  8.  Na závěr můžeme polít mastnou okapanou šťávou 


Suroviny:
  • 4 žebírka
  • 1 dkg oleje
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • Na česnekové máslo:
  • 10 dkg másla
  • 5dkg oleje
  • 2 vejce (1 syrový a jeden vařený žloutek)
  • 2 stroužky česneku
  • citrón
  • několik kapek worcesteru
  • pepř

Jak na to:
  1. Žebírka očistíme od mázder a blan, naklepáme, potřeme solí a česnekem, opepříme, pokapeme olejem a necháme jednu až dvě hodiny odležet. 
  2. Na předehřátý gril vložíme žebírka a grilujeme asi devět minut po obou stranách.
  3. Žebírka servírujeme s brambory, přidat můžeme i fazolové lusky s máslem. 
  4. K dozdobení použijeme česnekové máslo, které připravíme následujícím způsobem:
  5. Vařený strouhaný žloutek utřeme s máslem, přimícháme syrový žloutek a přikapáváme po částech olej. 
  6. Utvoří se nám hustá majonéza, do které přidáme třený česnek, několik kapek citrónové šťávy a worcesteru. 
  7. Na závěr nezapomeneme opepřit.


  • 700 g libového jehněčího masa (kýta nebo krkovička)
  • 6 lžic olivového oleje
  • stroužek česneku
  • lžíci nasekaného čerstvého oregana
  • lžíci nasekaného čerstvého tymiánu
  • 1 citron
  • špetku čerstvě umletého pepře
  • trochu soli
Jak na to:
  1. Maso zbavíme tučných částí, důkladně omyjeme a nakrájíme na kostičky velké asi 4 cm. 
  2. Oloupeme česnek, utřeme ho se solí a dáme do mísy.
  3. Přidáme nasekané oregano, tymián, pepř, olivový olej a citronovou šťávu. 
  4. Dosolíme a důkladně promícháme s nakrájeným jehněčím. 
  5. Na maso následně ještě můžeme položit plátky vymačkaného citronu. 
  6. Mísu zakryjeme a necháme minimálně čtyři hodiny marinovat v lednici.
  7. Marinované maso napíchneme na špízové jehly a grilujeme po obou stranách asi 3 minuty. 
  8. Mezi jednotlivé kousky masa může samozřejmě přidat zeleninu, např. kousky papriky, cukety, cibule, lilek, rajčata atd.

Grilované Jehněčí kotlety na rozmarýnu

Suroviny:
  • 8 jehněčích kotlet

na marinádu:
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 2 lžíce
  • červeného vína
  • 3 lžíce olivového oleje
  • snítku rozmarýnu
  • pepř
  • sůl
Jak na to:
  1. Jehněčí kotlety opláchneme vlažnou vodou a osušíme. 
  2. Nyní si připravíme marinádu: balzamikový ocet důkladně promícháme s vínem, solí a pepřem. 
  3. Poté přidáme olej a znovu pečlivě promícháme.
  4. Rozmarýn opláchneme pod tekoucí vodou, otrháme z něj jehličky.
  5. “Kolébkou“ nasekáme na jemno a přimícháme do marinády. 
  6. Kotlety položíme na talíř, přelijeme marinádou a ne cháme proležet alespoň na hodinu. 
  7. V průběhu marinování maso otočíme.
  8. Grilujeme na rozpáleném grilu z každé strany něco málo přes dvě minuty tak, aby maso zůstalo růžové. 
  9. Servírujeme s přílohou z čerstvé zeleniny (rajčata, okurka), olivami, bagetou, případně ovčím sýrem.

Grilovaná Marinovaná skopová kýta

Suroviny:
  • 1 skopovou kýtu, asi 2,5 kg
  • 2 hrnky suchého bílého vína
  • 2 citrony rozkrájené na tenké plátky
  • 1 lžíci rozmarýny
  • 1 lžíci tymiánu
  • 1 tyčku skořice
Jak na to:
  1. Smícháme koření, víno a citrón. 
  2. Kýtu necháme marinovat dva dny v lednici. 
  3. Třikrát za den ji obrátíme, aby se marináda rovnoměrně nasákla do masa.
  4. Maso několikrát propíchneme a asi 90 minut grilujeme na roštu přikryté poklicí. 
  5. Čas od času na dřevěné uhlí hodíme pár namočených štěpin dřeva jako při uzení.
  6. Zbylou marinádu přecedíme  a v rendlíku odpaříme zhruba na polovinu objemu. 
  7. Hotové maso nakrájíme na plátky a při servírování polijeme omáčkou připravenou z marinády.

Grilované Jehněčí kotlety po řecku

Suroviny:
  • 4 jehněčí kotlety
  • půl  hrnku olivového oleje
  • půl  hrnku červeného vinného octa
  • čtvrtku čerstvého usekaného fenyklu
  • 3 stroužky česneku (rozdrcené)
  • 1 lžičku pepře
  • 1 lžičku soli
Jak na to:
  1. Smícháme ocet, česnek, olej a fenykl a necháme v lednici marinovat asi dvě hodiny. 
  2. Vyndáme z marinády, osolíme, opepříme a na grilu rozehřátém na vyšší teplotu grilujeme 6 minut po každé straně.















Co máte nejraději na grilu?

Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti Ukaz Reklamu CZ zvýšení návštěvnosti stránek