Grilování zábava i radost

Grilování masa a grilování vůbec je nejlepší, co nejen v létě můžete dělat ze svými přáteli a kamarády. Tak na co čekáte. Hurá ke grilu a šup grilovat !
728x90
468x60_slevnicek

Recepty Grilované Hovězí maso




S hovězím masem se musíte poprat gliraři.


Jak na grilu připravíme dobrý hovězí steak? Maso musí být správně prorostlé protože čím prorostlejší tím šťavnatější grilování. V obchodě chtějte převážně maso z býka. Jak poznám to pravé maso na grilování. Pokud zatlačíte na maso, v ideálním kousku vám zůstane otisk prstu.
Maso nakrájíme  na dvou až tří centimetrové plátky. Při grilování hovězího je dobré nepoužívat moc koření. Samotná chuť masa je zážitkem. Při otáčení nepoužívejte ostré předměty, jinak z masa vyteče veškerá šťáva. Pokud chcete dobrý steak, měli byste skousnout, že bude krvavý. Propečený steak vám nikdy chutnat pořádně nebude. Zda je maso správně propečené poznáme tak, když na něj zatlačíme prstem. Dobrý steak ještě pruží a je měkký.
Před podáváním nezapomeňte maso na chvíli nechat ležet, aby se v něm rozestoupily všechny chutě. Nikdy nesmí přijít na talíř hned po sundání s grilu. Maso můžete na pět minut zabalit do alobalu. Solíme a dochucujeme ideálně až když ho sundáváme z grilu.



Důležitý slovník

Done - zcela propečený steak
Medium - středně propečený steak
Rare - téměř krvavý steak
Filet mignon - malý kousek pravé svíčkové
Flank steak - steak ze spodní strany zvířete (žebra nebo zad)
T-bone steak - jemné maso ze zad zvířete s kostí ve tvaru písmene T
Rumpsteak - steak z prorostlejší roštěné


Grilovaný Steak s houbami


  • 2 hovězí steaky
  • 3 velká rajčata
  • 4 velké klobouky hub
  • 4 kolečka červené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 1/2 lžičky soli
  • pažitku

Jak na to


Na oleji orestujeme rozmačkaný česnek a přelijeme ho do velké misky. Klobouky hub a kolečka cibule potřeme směsí a necháme je dohněda grilovat asi 2 minuty z každé strany. Houby pak nakrájíme na silné plátky a spolu s cibulí je ponoříme do misky s olejem.
Oba steaky nakrájíme na tři stejné díly, osušíme je, opepříme a lehce potřeme olejem. Grilujeme je 3 až 4 minuty a pak je otočíme. Délku grilování přizpůsobíme tomu, jak propečené chceme maso mít.
Na každý steak položíme plátky rajčat, překryjeme je směsí hub a cibule a ozdobíme sekanou pažitkou.




Grilovaný zdravý hamburger


Suroviny: 

  • 140g hovězího zadního, 
  • hrubozrnná sůl. 
  • čerstvý pepř, 
  • chilli paprička,
  •  ledový salát, 
  • rajče, 
  • tmavou kulatou housku, 
  • hořčice, 
  • kečup, 
  • kyselé okurky, 
  • plátky čedaru
Jak na to


Hovězí zadní si pomeleme. Trochu osolíme a opepříme. Přidáme nakrájenou chilli papričku bez semínek a maso dobře propracujeme. Nepřidáváme žádné vajíčko. Maso drží pohromadě díky kvalitnímu zpracování. Někteří kuchaři dělají i to, že jednotlivé kuličky masa bouchají o prkénko. Tím se maso krásně spojí. Z kuliček si vytvarujeme placky, které grilujeme na středním ohni 3 - 5 minut po každé straně. Záleží na tloušťce masa.
Housku si rozřízneme a potřeme hořčicí nebo kečupem. Před sundáváním masa z grilu na něj položíme plátek sýra a necháme rozpustit. Maso položíme na housku a dozdobíme salátem, rajčetem a okurkou.



Grilované Hovězí žebra s medem a citronem

Suroviny:
  • 4 hovězí žebra, 
  • 1 dl ananasového džusu, 
  • 3/4 dl sojové omáčky, 
  • 1 dl medu, 
  • 1 lžička sušeného zázvoru, 
  • 2 stroužky česneku, 
  • 1 cibule na kolečka
Jak na to

Maso si uvaříme téměř do hotova se solí a cibulí. Necháme ho důkladně okapat. Všechny zbývající ingredience smícháme a nalijeme na uvařená žebra. Marinujeme asi 3 - 4 hodiny a občas obrátíme. Před grilováním necháme trochu okapat. Masogrilujeme za střední teploty asi 20 minut a pomazáváme zbylou marinádou. Podáváme s chlebem nebo s bramborou pečenou v alobalu.



Grilovaný Pravý hovězí steak

Suroviny:
  • steaky z hovězí svíčkové, 
  • olivový olej, 
  • kousek slaniny, 
  • hrubozrnná sůl, 
  • čerstvý pepř
Jak na to

Nakrájíme si plátky masa na tloušťku 3 centimetry a osušíme je papírovou utěrkou. Rozpálíme si gril a rošt potřeme slaninou.Steaky opékáme zprudka na přímém ohni z každé strany asi 2 minuty. Potom je z ohně sundáme a dáme na 5 minut odpočinout do alobalu. Před podáváním je osolíme a opepříme a můžeme zakápnout olivovým olejem.





Grilovaný Rumpsteak


Suroviny:

  • Rump steak
  • Olivový olej
  • kousek slaniny na potření roštu
  • Sůl
  • Pepř

Jak na to 


Pro opravdu vynikající rump steakdoporučujeme hovězí  z Argentinského býka, je sice finančně náročnější, ovšem litovat opravdu nebudete. Ale samozřejmě, že i z českého masa si pochutnáte. Když si maso přineseme od řezníka nakrájíme ho na cca 2 cm vysoké steaky, papírovou utěrkou je osušíme nasolíme a opepříme a až do grilování je necháme chladit v ledničce.
Rozpálíme gril, rošt potřeme slaninou, ne olejem. Olej nám může kapat do rozpálených uhlíků, kde se pálí. Po té steaky zprudka na přímo opékáme z každé strany cca 3-4 minut. Po té je z ohně sundáme a dáme na cca 5 minut odpočinout do uzavřené nádoby, kde nám krásně dojdou. Podáváme s přílohou dle Vaší chuti.





Grilované Telecí kotletky s bramborami a cibulkami


Suroviny:

  • 4 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 5 stroužků česneku
  • 10 lžic olivového oleje
  • 100 ml červeného vína
  • sůl, 
  • pepř
  • 4 telecí kotletky 2–3 cm silné
  • 12 středních nových brambor
  • 400 g malých cibulek
Jak na to



  1. Část rozmarýnu najemno nasekáme, zbylý natrháme. Jeden stroužek česneku prolisujeme.
  2. Ze šesti lžic oleje, vína, nasekaného rozmarýnu, prolisovaného česneku, soli a pepře zhotovíme marinádu. Do plastového uzavíratelného sáčku vložíme kotletky, zalijeme je marinádou a necháme je v chladu odležet čtyři hodiny.
  3. Brambory očistíme kartáčkem pod tekoucí vodou. Dáme jevařitdo osolené vody na 10 minut. Uvařené je rozpůlíme. Cibulky oloupeme.
  4. Kotlety grilujeme na středním žáru čtyři minuty po každé straně. Na gril umístíme i brambory a cibulky potřené zbylým olejem, posypané rozmarýnem, solí a neoloupané stroužky česneku.
  5. Brambory, cibulky a česnek stačí grilovat asi tři minuty, během grilování je obracíme.









Co máte nejraději na grilu?

Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti Ukaz Reklamu CZ zvýšení návštěvnosti stránek