Grilování neodmyslitelně patří k létu
K letním měsícům neodmyslitelně patří stále populárnější grilování. Z průzkumu vyplývá, že více než třetina Čechů pravidelně griluje nebo opéká. Z grilování se stává svátek, který má své kouzlo nejen pro dospělé, ale také i pro děti.Grilovaný Kapr podle Maďara
Jak na to:
Porce kapříka osolte a pokapejte citronem. V misce si namíchejte hrubě pokrájená půlkolečka cibule, proužky paprik a měsíčky rajčat spolu s plnotučnou hořčicí a lžící rajčatového protlaku. Vše trochu osolte. Vzniklou směs vložte na alobal, na ní položte porce kapra, navrch pak dejte, a to je důležité, trochu změklého másla namíchaného se sladkou paprikou. Na hotovou porci patří lžíce kysané smetany.
Grilovaná kuřecí prsa s jogurtem
Suroviny:
- 200g kuřecích prsou,
- 200 ml bílého nízkotučného jogurtu,
- 2 stroužky česneku,
- 60g cibule,
- 1 lžička zázvoru,
- 1 lžíce citrónové šťávy,
- 1 lžička kari koření,
- sůl.
Jak na to:
- Cibuli a česnek nadrobno posekáme a smícháme s jogurtem, zázvorem, citrónovou šťávou a kari kořením.
- Kuřecí prsa potřeme solí, vložíme do misky, zalijeme jogurtovou marinádou a dáme na 24 hodin do lednice.
- Maso grilujeme bez osušení od marinády, aby se na něm vytvořila jemná jogurtová kůrka a z každé strany grilujeme 3 – 5 minut.
- Jako přílohu podáváme zeleninový salát.
Grilovaný losos s čerstvými bylinkami
Suroviny:
- 5 filetů lososa,
- 5 lžic olivového oleje,
- citrónová šťáva,
- koření na ryby,
- čerstvé bylinky,
- sůl.
- Z olivového oleje, citrónové šťávy, koření na ryby a posekaných čerstvých bylinek si připravíme marinádu, do které na 2 hodiny vložíme osolené filety lososa.
- Lososa grilujeme z obou stran a průběžně potíráme zbylou marinádou. Podáváme se zeleninovým salátem a pečivem.