Grilovaná Kachna vyuzená na čajových lístcích
Suroviny:- 1 kachna (přibližně 2 kg), okrájet všechen tuk
- 1/4 hrnku suchého sherry
- 1,5 lžičky kosher krystalové soli
- 1 lžíce čerstvého nastrouhaného zázvoru
- 2 zelené nakrájené cibulky
- 2 hvězdy rozdrceného anýzu
- 1 až 2 lžičky hrubě mletého pepře
- kus alobalu
- 1/3 hrnku černého čaje (lístků, nikoliv uvařeného)
- 5 lžic syrové rýže
- 3 lžíce hnědého cukru
- 1 zelená cibulka nakrájená po délce
- 1/3 lžička mletého koriandru
- Kachnu nejprve důkladně omyjte a osušte, poté ji několikrát propíchněte kuchyňskou vidličkou.
- Smíchejte všechny ingredience na marinádu, dejte do mikrotenového sáčku a přidejte kachnu.
- Nechte marinovat přes celou noc, nikdy ne méně než osm hodin.
- Alobal s dalšími ingrediencemi zabalte a nahoře několikrát propíchněte.
- Kachnu vyndejte z pytle a osušte.
- Udící balíček dejte přímo na dřevěné uhlí či grilovací brikety.
- U plynových grilů ho umístěte tak, aby byl v přímém dosahu plamenů.
- Balíček sice nebude dýmat po celou dobu grilování, ale kouř který v začátcích vydá postačí k dokonalému provonění grilovaného masa.
- Kachnu dejte na rošt prsy nahoru a grilujte asi 1,5 hodiny, nebo dokud vnitřní teplota nedosáhne 82°C a při napíchnutí uniká čistá, nekrvavá šťáva.
- Kachnu sundejte z ohně a nechte aspoň 10 minut odpočinout.
- Poté ji naporcujte a ozdobte zelenou cibulkou. Servírujte s rýží nebo nudlemi.
Grilované Skopové žebírko s bramborovými topinkami
Suroviny:- 4 skopová žebírka
- 6 dkg oleje
- 0,75 kg syrových brambor
- špenát
- česnek
- sůl
Jak na to:
- Naklepaná skopová žebírka osolíme, potřeme česnekem, pokapáme olejem a necháme odležet.
- Připravíme dušený špenát a grilované bramborové topinky.
Postup pro přípravu topinek:
- Oloupané syrové brambory nakrájíme na plátky a grilujeme vel. troubě po obou stranách do červena.
- Hotové brambory v míse promícháme se solí a česnekem.
- Špenát se připraví obvyklým způsobem.
- Žebírka grilujeme po každé straně asi pět minut.
- Podáváme se špenátem a bramborovými topinkami.
- Na závěr můžeme polít mastnou okapanou šťávou (ale nezmiňujte se o tom svému lékaři :-)).
Biftek na houbách
Suroviny:- 4 bifteky
- 15 dkg čerstvých žampionů (nebo jiných tvrdých hub)
- 2 dkg oleje
- 5 dkg másla
- 6 polévkových lžic smetany
- 1 citron
- brambory
- sůl
- pepř
Jak na to:
- Bifteky mírně naklepeme a upravíme do původního válcovitého tvaru.
- Osolíme, opepříme, potřeme olejem a necháme chvíli odležet.
- Část žampiónů nakrájíme na malé hranolky a přidáme trochu pepře.
- Bifteky ostrým nožem několikrát nařízneme a vsuneme připravené kousky žampiónů.
- Zbytek hub nakrájíme na plátky.
- Bifteky grilujeme z obou stran přibližně čtyři minuty.
- Nakrájené houby vložíme do okapané šťávy, přidáme máslo a podusíme je.
- Bifteky dále grilujeme z obou stran další čtyři minuty.
- Poté je sundáme z grilu a položíme na připravené brambory, které mezitím opečeme.
- Dušené houby osolíme, zalijeme smetanou a pokapeme citrónovou šťávou.
- Hotové bifteky přelijeme takto připravenou houbovou omáčkou.
Žádné komentáře:
Okomentovat