Sladká marináda z meruňkového džemu
Suroviny:- 50 g meruňkového džemu nebo marmelády
- 30 g medu
- lžíci francouzské hořčice
- lžíci jablečného octa
- lžíci sezamového oleje
Jak na to:
- Marinádu připravíme tradičním postupem – promícháme všechny ingredience.
- Hodí se hlavně na marinování jehněčích kotlet, krevet nebo kuřecích křidélek.
- Maso je třeba opéci rychle a zprudka, aby se předešlo spálení cukru.
Salát z čerstvého špenátu, hub a slaniny
Suroviny:
- 600g čerstvých špenátových lístků
- 250g žampionů nakrájených na plátky
- 200g slaniny
- 2-3 lžíce octa
- 1 lžíci cukru
- sůl, pepř
Jak na to:
- Špenátové lístky nejprve důkladně propláchněte a větší natrhejte.
- Vložte je do cedníku spolu s plátky žampiónů a přelijte vroucí vodou.
- Dejte do mísy, slaninu nakrájejte na drobné kostičky a na nepřilnavé pánvi je na středním plameni pomalu vyškvařte.
- Cukr rozpusťte v octu a směs přidejte na pánvičku.
- Okamžitě přelijte přes salát a bez prodlení podávejte než začne slanina tuhnout.
- Podle chuti dochuťte solí a pepřem.
Grilované pomeranče recept
Suroviny:- 2 pomeranče
- 6 lískových oříšků
- 8 lžic medu
- špetka skořice
- lístečky bazalky
Jak na to:
- Další netradiční recept na ovoce na grilu.
- Tentokrát to budou pomeranče.
- Nakrájíme pomeranče na měsíčky a každý zakápneme lžící medu.
- Lískové oříšky na jemno nasekáme a pomeranče jimi zasypeme.
- Pomeranče dáme grilovat a zasypeme je na jemno pokrájenou bazalkou.
Grilovaný slaneček
Suroviny:
- 4 čerstvé slanečky
- citron
- sůl
Jak na to:
- Slanečky opláchneme pod tekoucí vodou a pokapeme citronovou šťávou, kterou vetřeme do masa.
- Těsně před počátkem samotného grilování ryby opatrně osolíme.
- Vložíme slanečky do košíčků na grilování ryb a začneme grilovat.
- Pokud nemáme k dispozici košíčky, doporučujeme zabalit slanečky do alobalu, protože mají tendenci se rozpadat.
- Servírujeme s bramborami a zeleninovým salátem.
Grilované kotlety marinované v hořčici a bourbonu
Suroviny:
- 4 kotlety bez kosti
- 4 lžíce dijonské (francouzské) hořčice
- 4 lžíce hnědého cukru
- 2 lžíce bourbonské whisky
- 2 lžíce sojové omáčky
Jak na to:
- Všechny ingredience smícháme v plastikovém pytli a necháme přes noc marinovat.
- Před grilováním maso vyndáme a grilujeme minimálně pět minut po každé straně.
Grilované kuře v bylinkách a pomeranči
Suroviny:
- 1 kuře rozdělené na čtvrtky (lze ale použít jen prsa nebo stehna)
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 1 lžička strouhané pomerančové kůry
- půl lžičky tymiánu
- půl lžičky rozmarýny
- půl lžičky pepře
- půl hrnku pomerančové šťávy
- 1 lžíci octa
- 1 lžíce Worcesthire sauce
- 1 lžička soli
Jak na to:
- Rozdrťte česnek, smíchejte v misce s pomerančovou kůrou solí, pepřem a bylinkami.
- Prsty odtáhněte kůži na kuřeti a vetřete bylinky.
- Smíchejte pomerančovou šťávu, ocet a Worcesthire sauce.
- Kuře dejte na gril kůží nahoru a grilujte na mírném ohni.
- Občas potřete tekutinou, a čas od času otočte.
- Grilujte dokud maso nebude mít vnitřní teplotu 82°C.
- To by mělo být asi za tři čtvrtě hodiny, kdy by z něj po zapíchnutí vidličky neměla téct krvavá ani růžová šťáva.
Recept na grilované houby
Na grilu můžeme připravit opravdu téměř jakékoliv jídlo. Pokud jsou libo grilované houby a právě jste se vrátili z lesa s košíkem plným pěkných hříbků, můžete místo obvyklé smaženice zvolit alternativní variantu.
Suroviny:
- hříbky (pokud možno tvrdé)
- citrón
- sůl
- pepř
- olej
Ingredience pro výrobu bylinkového másla:
- 100g másla
- petrželka
- půl stroužku česneku
- pažitka
Jak na to:
- Hřiby očistíme a pokrájíme na silnější plátky.
- Z petrželky, soli, pepře a šťávy vymačkané z citronu připravíme marinádu, do které houby vložíme.
- Před samotným grilováním hřiby polijeme olejem.
- Grilované houby můžeme použít jako doplněk k rýži, každý plátek houby dochutíme přiložením kousku bylinkového másla.
Žádné komentáře:
Okomentovat