Grilování zábava i radost

Grilování masa a grilování vůbec je nejlepší, co nejen v létě můžete dělat ze svými přáteli a kamarády. Tak na co čekáte. Hurá ke grilu a šup grilovat !
728x90
468x60_slevnicek

Sladká marináda z meruňkového džemu

Suroviny:

  • 50 g meruňkového džemu nebo marmelády
  • 30 g medu
  • lžíci francouzské hořčice
  • lžíci jablečného octa
  • lžíci sezamového oleje

Jak na to:

  1. Marinádu připravíme tradičním postupem – promícháme všechny ingredience. 
  2. Hodí se hlavně na marinování jehněčích kotlet, krevet nebo kuřecích křidélek.
  3. Maso je třeba opéci rychle a zprudka, aby se předešlo spálení cukru.



Salát z čerstvého špenátu, hub a slaniny


Suroviny:

  • 600g čerstvých špenátových lístků                
  • 250g žampionů nakrájených na plátky
  • 200g slaniny
  • 2-3 lžíce octa
  • 1 lžíci cukru
  • sůl, pepř

Jak na to:

  1. Špenátové lístky nejprve důkladně propláchněte a větší natrhejte. 
  2. Vložte je do cedníku spolu s plátky žampiónů a přelijte vroucí vodou. 
  3. Dejte do mísy, slaninu nakrájejte na drobné kostičky a na nepřilnavé pánvi je na středním plameni pomalu vyškvařte. 
  4. Cukr rozpusťte v octu a směs přidejte na pánvičku. 
  5. Okamžitě přelijte přes salát a bez prodlení podávejte než začne slanina tuhnout. 
  6. Podle chuti dochuťte solí a pepřem.


Grilované pomeranče recept

Suroviny:

  • 2 pomeranče                                                             
  • 6 lískových oříšků
  • 8 lžic medu
  • špetka skořice
  • lístečky bazalky

Jak na to:

  1. Další netradiční recept na ovoce na grilu. 
  2. Tentokrát to budou pomeranče. 
  3. Nakrájíme pomeranče na měsíčky a každý zakápneme lžící medu.
  4. Lískové oříšky na jemno nasekáme a pomeranče jimi zasypeme. 
  5. Pomeranče dáme grilovat a zasypeme je na jemno pokrájenou bazalkou.

Grilovaný slaneček

Suroviny:
  • 4 čerstvé slanečky
  • citron
  • sůl
Jak na to:
  1. Slanečky opláchneme pod tekoucí vodou a pokapeme citronovou šťávou, kterou vetřeme do masa.
  2. Těsně před počátkem samotného grilování ryby opatrně osolíme. 
  3. Vložíme slanečky do košíčků na grilování ryb a začneme grilovat. 
  4. Pokud nemáme k dispozici košíčky, doporučujeme zabalit slanečky do alobalu, protože mají tendenci se rozpadat. 
  5. Servírujeme s bramborami a zeleninovým salátem.

Grilované kotlety marinované v hořčici a bourbonu

Suroviny:
  • 4 kotlety bez kosti
  • 4 lžíce dijonské (francouzské) hořčice
  • 4 lžíce hnědého cukru
  • 2 lžíce bourbonské whisky
  • 2 lžíce sojové omáčky
Jak na to:
  1. Všechny ingredience smícháme v plastikovém pytli a necháme přes noc marinovat. 
  2. Před grilováním maso vyndáme a grilujeme minimálně pět minut po každé straně.

Grilované kuře v bylinkách a pomeranči

Suroviny:
  • 1 kuře rozdělené na čtvrtky (lze ale použít jen prsa nebo stehna)
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • 1 lžička strouhané pomerančové kůry
  • půl lžičky tymiánu
  • půl lžičky rozmarýny
  • půl lžičky pepře
  • půl hrnku pomerančové šťávy
  • 1 lžíci octa
  • 1 lžíce Worcesthire sauce
  • 1 lžička soli
Jak na to:
  1. Rozdrťte česnek, smíchejte v misce s pomerančovou kůrou solí, pepřem a bylinkami. 
  2. Prsty odtáhněte kůži na kuřeti a vetřete bylinky.
  3. Smíchejte pomerančovou šťávu, ocet a Worcesthire sauce. 
  4. Kuře dejte na gril kůží nahoru a grilujte na mírném ohni. 
  5. Občas potřete tekutinou, a čas od času otočte. 
  6. Grilujte dokud maso nebude mít vnitřní teplotu 82°C. 
  7. To by mělo být asi za tři čtvrtě hodiny, kdy by z něj po zapíchnutí vidličky neměla téct krvavá ani růžová šťáva.


Recept na grilované houby


Na grilu můžeme připravit opravdu téměř jakékoliv jídlo. Pokud jsou libo grilované houby a právě jste se vrátili z lesa s košíkem plným pěkných hříbků, můžete místo obvyklé smaženice zvolit alternativní variantu.

Suroviny:
  • hříbky (pokud možno tvrdé)
  • citrón
  • sůl
  • pepř
  • olej
Ingredience pro výrobu bylinkového másla:
  • 100g másla
  • petrželka
  • půl stroužku česneku
  • pažitka
Jak na to:
  1. Hřiby očistíme a pokrájíme na silnější plátky. 
  2. Z petrželky, soli, pepře a šťávy vymačkané z citronu připravíme marinádu, do které houby vložíme. 
  3. Před samotným grilováním hřiby polijeme olejem. 
  4. Grilované houby můžeme použít jako doplněk k rýži, každý plátek houby dochutíme přiložením kousku bylinkového másla.













Žádné komentáře:

Okomentovat

Co máte nejraději na grilu?

Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti Ukaz Reklamu CZ zvýšení návštěvnosti stránek